Yaşa, cinsiyete ve ruhsal duruma göre hızlanıp yavaşlayabilen metabolizma hızınızı hiç ölçtürdünüz mü? Kilo alıp vermenizde en önemli rollerden birini üstlenen bazal metabolizma hızının kişiden kişiye farklılık gösterdiğini biliyor musunuz? Siz de on basit yöntemle metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.
1)Sık öğünler: Öncelikle sabahlar kahvaltı erken yapmalısınız. Gün içerisinde 3 ana öğün ve 3 ara öğün olacak şekilde en az 6-7 öğün beslenilmeli. Öğün aralıkları sık olmalı. Öğünler enerji ve ihtiva ettiği içerik açısından dengeli olmalıdır.
2)Kalori alımı: Yüksek kalori alımı bize kilo olarak geri döner. Düşük kalori alımında da vücudumuzda kas kaybı olur ve metabolizma hızımız yavaşlar. Bu nedenle, günlük kalori alımını yaş, kilo, fiziksel aktivite ve hormonal etmenler göz önünde bulundurularak doğru aralıkta tutmamız gerekir.
3)Su: Su, dolaşım ve sindirim sistemimizi güçlendirir. Metabolik hızımıza katkı sağlar. Vücudumuzun toksinlerden arınmasına yardımcı olur. Bu nedenle, günde en az 8-10 bardak su içilmelidir.
4)Lif: Lifli gıdalar uzun süreli tokluk hissi oluşturur. Sindirim sistemimizde uzun süre kalır ve metabolizma hızımızı yükseltir. Özellikle beyaz ekmek yerine tam tahıl içerikli ekmek tüketmek, pirinç yerine bulgur tüketimine ağırlık vermek ya da meyve suyu içmek yerine meyveleri ham olarak posalı kabuklu tüketmek daha yararlı olacaktır.
5)Baharatlar: Baharat tüketimini artırmak, düzenli kullanımda sistemlerde termojenik enerjiyi arttırarak yağ yakımını tetikler. Beslenmemizde acı kırmızıbiber başta olmak üzere, tarçın, biberiye, zerdeçal, zencefil, kekik gibi baharatlara yer vermeliyiz.
6)Fiziksel aktivite: Günaşırı en azından 30-40 dakika arası tempolu yürüyüş yapmak metabolizma hızımızı yükseltir. Fiziksel aktivitenin artması metabolizma üzerinde doğrudan etkilidir
7)Kafein: Özellikle kahve ve yeşil çay kafein içeriğinden dolayı motor yetenekler duysal, görsel zekaya olumlu etkilerinin yanında doğal metabolizma hızlandırıcı özelliktedir. Kafein tüketimine engel herhangi bir durum yoksa günde 1-2 bardak yeşil çay ya da 1 fincan kahvenin düzenli tüketimi metabolizmayı olumlu etkiler.
8)Protein: Protein içerikli gıdaların tüketimi hem tokluk sağlar hem de kas yapımına destek verir. Bu nedenle beslenmemizde kuru baklagiller, fasulye, karabuğday, yulaf, makarna, bulgur gibi bitkisel ve et, süt, yumurta, peynir gibi hayvansal protein kaynaklarına doğru miktarlarda yer vermeliyiz.
9)Vitamin ve mineraller: Vitamin ve mineral içeriği yüksek gıdalara ağırlık vermek metabolizmayı destekler. Mesela demir kaslara yağ yakımı için oksijen taşınmasını sağlar. C vitamini yağ yakımını hızlandırarak demir emilimini arttırır. Bütün bunlarda metabolizma hızımızı destekler. Dolayısıyla meyve, sebze, kuruyemiş tüketimini doğru miktarlarda beslenmemize eklememiz gerekir.
10)Sağlıksız atıştırmalıklar: Jelibon, şekerleme, cips, şekerli asitli içeceklerden uzak durmamız gerekir. Bu sağlıksız gıdaların vücudumuza küçük boyutlarda da olsa büyük kaloriler yüklediğini ve alınan fazla karbonhidratların vücudumuzda yağ olarak depolandığını unutmamamız gerekir.
Kanguruların gebelikleri 20- 40 gün kadar sürer. Yeni doğmuş bir kanguru yavrusu bir fasulye tanesi büyüklüğündedir. Tam gelişimini tamamlamadan doğan ...
“Toplumda ruh sağlığı sorunu olarak bilinse de bunun çok yanlış olduğunu; ruhun ne eksildiğini ne arttığını ne iyileşip ne de bozulduğunu (hastalandığ ...
Akne ve sivilceler, hayatın can sıkıcı ve en yaygın cilt hastalıklarındandır. Çoğumuz, hayatımızdaki önemli bir güne veya önemli bir olaya kendimizi h ...
İnsanların günlük su ihtiyacı ile ilgili o kadar çok konuşuldu ki artık hangi bilginin doğru, hangisinin yanlış olduğunu kestirmek neredeyse mümkün de ...
Beslenme
Genel Sağlık